Till dig i vården
Hjälp till att informera
Hej vårdpersonal! Det är vår önskan att fler personer ska kunna hitta stöd inför ett avbrytade av en önskad graviditet. Vår upplevelse har varit att det har varit en stor hjälp att få ta del av andras berättelser, få ställa frågor samt dela tankar kring ett avbrytande bland andra som har samma erfarenhet.
Det kan vara svårt att hitta informationen själv efter att man fått ett dåligt besked under ett ultraljud. Till exempel har man inte alltid terminologin för att hitta fram på internet. Vi är flera som inte har hittat till stödgrupperna förrän vi fick tips och flera av oss önskar att vi hittat stödet tidigare, inför själva avbrytandet. Därför tycker vi att det vore bra om man kunde få information via er i vården om vart man kan vända sig, till exempel via en kurator då man påbörjar processen att ansöka om att avbryta graviditen/göra sen abort.
Därför har vi satt ihop en broschyr som länkar till och informerar om den här hemsidan. Tips: skriv ut som ett ark och välj att skriva ut på både sidorna av pappret, så kan arket vikas ihop och användas som en broshyr.
(Inställningen ska vara: "Skriv ut på båda sidorna av pappret", samt "Vänd längs långsidan".)
Du kan även skriva ut vårt informationsblad, till exempel till ett väntrum.

Råd från oss till dig i vården:
Vi frågade efter tankar och råd till vårdpersonal som arbetar med sena avbrytanden (“sen abort”) i en stödgrupp för de som avbrutit sin graviditet. Här har vi samlat en del av de tankar som tagits upp. 22 personer har på olika sätt bidragit till listan med råd.
Vi förstår att personal inom vården arbetar utifrån riktlinjer och PM. Ibland kan det dock vara skönt att få råd kring hur man som vårdpersonal kan bemöta personer i denna svåra situation. Här kommer tankar och önskemål från kvinnor som själva gått igenom avbrytanden på grund av fosterskador med mera. Kanske finns det något tips som du inte tänkt på, som passar på din arbetsplats och som du känner dig trygg med.
Bemötande:
-
Beklaga gärna det som hänt, visa empati och tänk på vilken svår situation vi befinner oss i. Även om vi “valt” att avbryta, är det inte ett val vi önskade. Vi gör det vi behöver göra utifrån en oerhört svår situation.
-
Fråga den gravida/paret på ett respektfullt sätt vilka ord de önskar att du använder. Vill de att du ska säga foster eller barn? Detta kan ha stor betydelse för drabbade.
-
Det kan vara jättetufft att exempelvis dela patientmatsal med nyförlösta som fått levande barn. Går det att underlätta på något sätt - till exempel att få mat in till rummet istället, kan det betyda mycket.
-
Många av oss uppskattar att man använder ordet “avbrytande” istället för ordet “abort”, eftersom ordet abort ofta förknippas med oönskade graviditeter.
Information:
Att få information betyder väldigt mycket. Det har varit en stor mängd information för den gravida/paret att ta in på en kort tid och dessutom blandat med mycket känslor. Ge därför hellre för mycket information, eller ta risken att upprepa något. Att ha information hjälper att känna att man har mer kontroll över den hemska situationen.
Om avbrytandet/dagen
-
Förbered oss på hur avbrytandet kommer att gå till.
-
Berätta gärna steg för steg vad som kommer att hända.
-
Informera om tillgänglig smärtlindring.
-
Stötta oss i att andas lugnt och i avslappning.
-
Hjälp eventuell partner så att hen kan vara med och stötta.
-
-
Det kan vara så att paret inte vet vilka "rättigheter" de har. Berätta gärna så mycket du kan om vilka alternativ som finns.
-
Fråga efter den gravida/parets önskemål kring avbrytandet. Berätta på ett icke-värderande sätt vilka möjligheter som finns. Till exempel;
-
Att paret har möjlighet att få ett hand- och fotavtryck.
-
Att få veta längd och vikt på barnet.
-
Att få ett foto på barnet.
-
Informera om att den gravida/paret har så mycket tid de vill på sig tillsammans med sitt barn. De kanske känner en stress att de måste lämna sjukhuset så fort som möjligt trots att de egentligen inte är redo.
-
-
Om den gravida/paret önskar se barnet: Förklara hur barnet kommer ser ut och ge stöd, erbjud dem att få vara ensamma med barnet en stund om de önskar.
-
Om den gravida/paret inte önskar se barnet: Naturligtvis är det helt okej att inte vilja/orka se barnet. Man kan erbjuda att ta ett foto på barnet ifall de vill se barnet i framtiden.
Om tiden efter avbrytandet
-
Informera om hur kroppen kommer reagera efter ett avbrytande. Informera om mjölkproduktion och om blödningar.
-
Vi förstår att det kan vara viktigt att fråga om preventivmedel i samband med ett avbrytande och att det är rutin. Tänk på att avbrytanden på grund av medicinska skäl oftast är önskade graviditeter. Det kan bli känsligt för en person som precis förlorat sitt barn att få en rak fråga om preventivmedel - det kan kännas som att sjukvården tror att graviditeten var oönskad. Därför kan det vara bra att vara lyhörd och till exempel fråga kring hur den gravida/paret själva känner. Berätta gärna att det är en rutinfråga och att alla känner olika efter en sådan här upplevelse.
-
Fråga den gravida/paret om de fått möjlighet att prata om fosteromhändertagande.
Om ja, har de all information som de behöver?
Om nej, hjälp till att skapa kontakt med kurator.
-
Informera om vad som händer med barnet efter avbrytandet och hur lång tid saker beräknas ta. Till exempel obduktion och spridning av aska.
-
Berätta hur den gravida/paret kan höra av sig med eventuella frågor framöver.
-
Berätta om återbesök.
-
Fråga om den gravida/paret önskar mer samtalskontakt? Hjälp till att boka tid hos en kurator om detta önskas.
Tack för att du har tagit dig tid till att lyssna på våra önskemål! Vi hoppas att detta kan vara ett stöd i bemötandet med någon som avbryter en önskad graviditet/går igenom en sen abort. Om du tyckte att infomrationen var till hjälp - dela gärna detta vidare till dina kollegor.